Σε ποιούς θα πάνε οι Χρυσοί Σκούφοι 2014 και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας;

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος καταγράφει και σχολιάζει τάσεις, φάσεις, νεωτερισμούς και εξελίξεις στο γευστικό τοπίο της Ελλάδας. Λίγοι φτάνουν στο βάθρο της διάκρισης, αλλά όλοι από το δικό τους πόστο βοηθούν στην αναβάθμιση της ελληνικής γαστρονομίας. ‘Eνα από αυτά τα μαγαζιά είναι και το Μικρές Κυκλάδες.

Μικρές Κυκλάδες

Αρχοντική ψαροφαγία
Κάτι λέει για το μεράκι του Αντώνη Κωβαίου, ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Μικρές Κυκλάδες» στην Ηλιούπολη, το γεγονός ότι στα ψυγεία του υπάρχουν σπαρταριστά όλα τα ψάρια και τα όστρακα που προσφέρει κάθε εποχή.

Μπορεί η Ηλιούπολη να μην είναι θαλασσινή πιάτσα, πλην όμως ο Σχοινουσιώτης κ. Αντώνης παραλαμβάνει τις ψαριές­ του σχεδόν καθημερινά από Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Νάξο και Πάρο, τις καραβίδες και τις γαρίδες του από την Εύβοια και τον Αμβρακικό. Η κουζίνα μαγειρεύει με βάση απίθανους ζωμούς: οι γάμπαρες Αμβρακικού σε ένα συμπύκνωμα από γλυκό σκόρδο, φρέσκο βούτυρο και confit ντομάτας είναι θεϊκές, το αχνιστό κεφάλι σφυρίδας με λεμονάτο ζωμό ψαριού σε στέλνει, όπως και τα ψαρογιου­βαρλάκια αβγολέμονο και ο ροφός φρικασέ με προβάτσα ( σχοινουσιώτικα άγρια χόρτα της εποχής). Στα συν υπολογίστε τη μοναδική σχοινουσιώτικη φάβα Κατσούνι που παράγει η οικογένεια και το άπαιχτο στεγνό τηγάνι τους. Εξαιρετικό εκμέκ αρωματισμένο με μαστίχα για επιδόρπιο. Συνοπτικά χαμηλού προφίλ, αλλά υψηλού επιπέδου ψαροφαγία, που δεν φωνάζει το κιμπαριλίκι της.

Μικρές Κυκλάδες

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Δεν είναι πέρασμα, θα πας επί σκοπόν και ενδεχομένως ευ­γνωμονώντας την προνοητικότητά σου να το ψάξεις πρώτα στον χάρτη.

Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: Αν κατάγεσαι από τη Σχοινούσα και γνωρίζεις τα γευστικά λη­μέρια των Κυκλάδων, όπως ο κ. Αντώνης Κωβαίος, ο ιδιοκτήτης, όχι μόνο θα έχεις στο μαγαζί σου τη γλυκοφάγωτη φάβα του νησιού, αλλά και το καλύτερο κυκλαδίτικο ψάρι.

ΠΡΟΤΕΙΝΩ: Ό,τι και αν παραγγείλει κανείς, η φάβα είναι εκ των ουκ άνευ. Μπορεί την ημέρα που πήγα να μην ευτύχησα να δοκιμάσω κάποια από τα πιο δημιουργικά τους πιάτα των Μικρών Κυκλάδων, όπως τα γιουβαρλάκια ψαριού με αβγολέμονο και λάιμ και να μην είχαν ακόμη επαναφέρει, λόγω εποχής, το ταμπουλέ με το καπνιστό χέλι, αλλά με αντάμειψε ένα πολύ καλό ριζότο με ψάρι και ένα άψογα ψημένο χταπόδι.

ΣΧΟΛΙΟ: Η ψαροφαγία μπορεί να μετατραπεί σε ακριβό σπορ, όταν ο καιρός δεν επιτρέπει να υπάρχει ψιλό ψάρι ή αρκετά μαγειρευτά.

Ριζότο με φούσκες, «Μικρές Κυκλάδες» Κάνουν ωραίες θαλασσινές μαγκιές σε αυτήν την ψαροταβέρνα της Ηλιούπολης στο ταμπλό τόσο του παραδοσιακού όσο και του πιο μοντέρνου. Αυτό το καλό εκτελεσμένο, πολύ ιδιαίτερο ριζότο με φούσκες και γλυκό κρασί είναι από εκείνες τις γεύσεις του καταλόγου που σε πιάνουν εξαπήνης. Πιθανό να μην ταιριάζει σε όλους -όπως και το βασικό συστατικό του-, αλλά κάθε πιρουνιά του είναι ιωδιούχα βόμβα.